Creators of the blog are:

Hello to all, and

субота, 3. мај 2008.

ZANIMLJIVOSTI

-Zloglasni doktor antropoloških i medicinskih nauka Jozef Mengele je svoja istraživanja vršio na čuvenom švedskom Upsala univerzitetu za vreme samog II sv. rata i to od 1941-1945 iako je Švedska bila neutralna zemlja za vreme rata. 250.000 Švedjana je učestvovalo u isključivo elitnim SS jedinicama i poslednji branioci Berlina su upravo švedjani iako su znali da je Hitler mrtav.
-Američki univerzitet Harvard imao je tridesetih godina veliku ulogu u stvaranju pozitivne slike u Americi o nacističkom režimu Trećeg rajha, tvrdi istoričar Stefen H. Norvud, profesor istorije na Univerzitetu Oklahoma, koji piše knjigu o kolegijalnim vezama američkih univerziteta i nemačke Nacističke partije i režima Adolfa Hitlera.
Harvard je bio veoma indiferentan prema stradanju nemačkih Jevreja - rekao je Norvud na konferenciji o holokaustu, održanoj na Univerzitetu u Bostonu, na kojoj je on bio glavni uvodničar, javile su agencije.
Prema Norvudovim tvrdnjama, ondašnja administracija Harvarda je kao prijatelje dočekivala najbliže saradnike nacističkog vođe Adolfa Hitlera, organizovala tople prijeme za nemačke mornaričke oficire i slala delegacije da učestvuju u proslavama u nacističkoj Nemačkoj, čak i nakon što su iz tamošnjih univerzitetskih struktura već bili proterani svi Jevreji.
Norvud je posebno kritički ukazao na to da je bivši predsednik Harvarda Džejms Brajant Konant svesno izbegao brojne prilike u periodu 1933-1937. da se izjasni protiv rasta nacizma i progona Jevreja.
Kolegijalne veze Harvarda i nacista su "sramotna epizoda", jer su "tople i prijateljske veze za nacističkim univerzitetima i zvaničnicima" uticale na to da se u Americi "stvarao prestižan ugled nacističkog režima", naglašeno je u izveštaju o istraživanju koje je Norvud uradio pod patronatom Instituta David Vajman za studije o holokaustu.
Prema tim istraživanjima, ondašnji stav Harvarda prema nacističkom režimu u usponu uticao je i na druge američke univerzitete. Prestižni Vilijams koledž, na primer, imao je akademsku razmenu sa nacističkim univerzitetima u Nemačkoj 1936. godine, uoči samog Hitlerovog osvajačkog pohoda na Evropu.
Izvor: Danas


 

Нема коментара: