Creators of the blog are:

Hello to all, and

недеља, 4. мај 2008.

BIOLOŠKI FAKULTET

Opšte informacije:
Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu od 1995. godine postoji kao samostalna visokoškolska in-stitucija, iako se prva nastava biologije održavala u vreme Velike škole na kojoj je postojala Katedra za biologiju. Kasnije je Biološki fakultet bio u sklopu Prirodno-matematičkog fakulteta, da bi 1995. godine postao samostalna visokoobra-zovna institucija. Diplomu Fakulteta od 1947. od kada se vodi evidencija, dobilo je oko 3.500 studenata. Danas na Biološkom fakultetu studira oko 1.000 studenata.

Studije:
Nastava osnovnih studija se organizuje kroz 4 smera: Biologija; Molekularna biologija i fiziologija; Profesor biologije i hemije; Ekologija i zaštita životne sredine. Broj ispita zavisi od smera i kreće se između 32 i 35. Osnovne studije traju 4 godine (8 semestara). Praćenje nastave, vežbi i predavanja je obavezno kako bi se overili semestri, odnosno godina, a pored toga da bi izašli na ispit studenti moraju da ispune i tzv. predispitnu obavezu u vidu kolokvijuma, testova i seminarskih i praktičnih radova. Ispiti se polažu pismeno i usmeno. Ispitni rokovi su januarski, aprilski (klizni), junski, septembarski i oktobarski. Uslov za upis u narednu godinu studija određen je zakonom (strana 10.), a postoje i uslovni ispiti koji se ne mogu prenositi iz godine u godinu. Nastava se održava u zgradi na Studenstkom trgu br.3, na Institutu za botaniku (Botanička bašta - Takovska 43), na PMF-u (Studentski trg 16 i na Fizičkom fakultetu - Cara Dušana 16).

Službe i servisi:
Dekanat Fakulteta se nalazi na adresi Studentski trg 3, II sprat, tel: 186-635. Dekan je prof. dr Mirko Cvijan, a prodekan za nastavu je doc. dr Slaviša Stanković. U studentskoj službi studenti mogu dobiti sve informacije u vezi sa režimom studija, prijaviti ispite, dobiti potvrde o studiranju ili predati konkursnu dokumentaciju za kredit, stipendiju ili mesto u domu. Služba se nalazi u zgradi PMF-a, Studentski trg 16, ulaz B, prizemlje - levo, telefon: 635-627, radno vreme 11-13 časova. Rukovodilac službe je g-đa Marica Danilović.

Biološki fakultet poseduje tri bilioteke sa brojnim knjigama i časopisima od kojih su neka izdanja veoma retka. Biblioteke su na različitim lokacijama: na Institutu za fiziologiju (Studetnski trg 3/II), Institutu za zoologiju (Studetnski trg 3/II) i Institutu za botaniku (Takovska 43). U okviru biblioteka postoje i studentske čitaonice.

Studenti:
Studentski parlament BF-a predstavlja studente fakulteta i štiti njihove interese, a svoje delovanje realizuje preko 6 odbora. Studentska unija Biološkog fakulteta je sindikalna studentska organizacija koja se, takođe brine o zaštiti studentskih prava i interesa. Pored toga, SUBF nastoji da organizuje i bogat kulturno-zabavni život i druge vannastavne aktivnosti.
Izvor: http://www.vodickrozbu.com/univerzitet/fakulteti1.htm#2

Нема коментара: