Creators of the blog are:

Hello to all, and

недеља, 4. мај 2008.

ARHITEKTONSKI FAKULTET

Opšte informacije:
Prva nastava arhitekture u našoj zemlji održana je davne 1844. godine, a 19. juna 1846. formirana je ”Indžinirska škola”. Kasnije se arhitektura izučavala na Tehničkom fakultetu, sve do 1948. godine kada je osnovan Arhitektonski fakultet. U dosadašnjoj istoriji, diplomu Fakulteta steklo je oko 8.500 studenata. Trenutno se na Fakultetu školuje oko 1.700 aktivnih studenata, dok je prosek trajanja studija nešto manji od 7,5 godina.

Studije:
Nastava na Arhitektonskom fakultetu ove školske godine se realizuje po novom nastavnom programu struktuiranom u skladu sa principima Bolonjskog procesa.

Nastava na osnovnim studijama (prvi stepen) traje 3 godine (6 semestara, odnosno 180 ECTS), a na drugom stepenu 2 godine (4 semestra, odnosno 120 ECTS), u okviru kojih je predviđena i izrada završnog rada. U nastavi učestvuje oko 130 nastavnika i saradnika.
Svi predmeti (kursevi) struktuirani su po studijskim područjima (modulima), koji rezultiraju jedinstvenom zajedničkom ocenom. Režim studija zahteva intenzivan rad studenata preko godine, zbog čega je pohađanje predavanja i vežbi neophodno. Ispiti se polažu pismeno ili usmeno, a polaganje se organizuje u sledećim rokovima: januarskom, aprilskom, junskom, septembarskom i oktobarskom ispitnom roku. Veći deo kurseva polaže se putem seminarskih radova ili odbranom odgovarajućih elaborata. Fakultet ima jedinstveni nastavni profil na osnovnim studijama, u okviru koga je u 5. i 6. semestru predviđeno 6 ECTS za izbornu nastavu. Na drugom stepenu studija, student se opredeljuje za jedno od sledećih usmerenja: Arhitektura; Urbanizam i Arhitektonsko inženjerstvo. Naučno-nastavne oblasti su podeljene između 6 katedara.

Službe i servisi:
Dekanat fakulteta se nalazi na II spratu, soba 202, tel: 3225-254. Dekan je prof. dr Mihailo Timotijević, a prodekan za nastavu je doc. mr Marko Savić. Studentska služba u kojoj se mogu dobiti sve informacije o režimu studija, predati dokumentacija za kredit, stipendiju ili mesto u domu, kao i potvrdu o studiranju, nalazi se u sobi 205, tel: 3218-705, radno vreme: 11-13 časova.

Biblioteka sa čitaonicom i velikim fondom stručne literature (preko 18.000 jedinica) se, takođe na-lazi na drugom spratu, soba 210, tel: 3218-710, radno vreme: 8-20. Korisnici biblioteke mogu biti isključivo studenti arhitekture, koji dobijaju člansku kartu (potrebni indeks, lična karte i foto-grafija). Knjižara i fotokopirnica se nalaze na III spratu tel: 3218-777, i takođe rade od 9-16 časova. Od ostalih sadržaja prisutan je računski centar, a u planu su internet kafe i modelarnica.

Studenti:
Na Fakultetu deluje Savez studenata koji brine o zaštiti interesa i ostvarivanju prava studenata, organizuje bogat društveni život, ekskurzije, Arhirtekturijadu... Od studentskih organizacija aktivni su još i Studentska unija AF, kao i Klub Mladih Arhitekata, koji organizuje seminare, stručne prakse, letnje škole i tribine. Sve studentske or-ganizacije, zajedno sa studentom prodekanom smeštene su u prostoriji na III spratu - iza lifta. Telefon: 3218-765.
Izvor: http://www.vodickrozbu.com/univerzitet/fakulteti1.htm#1

Нема коментара: