Creators of the blog are:

Hello to all, and

недеља, 4. мај 2008.

FAKULTET POLITIČKIH NAUKA

Opšte informacije:
Političke nauke se kod nas izučavaju od 1960. godine kada je osnovana Visoka škola politčkih nauka, kao prva takve vrste u Istočnoj Evropi. 1968. godine Visoka škola je prerasla u Fakultet političkih nauka.
Od osnivanja do danas na Fakultetu je diplomiralo 6.673 studenata, 825 magistriralo i 410 doktoriralo. Broj sadašnjih studenata je oko 2.500, a prosek trajanja studija u zavisnosti od odeljenja se kreće od 7,18 do 8,74 godina. U nastavni proces je uključeno ukupno 82 nastavnika i saradnika.

Studije:
Osnovne studije traju četiri godine, odnosno 8 semestara i odvijaju se u okviru 4 odeljenja: Novinarsko-komunikološkog, Politikološkog, Međunarodnih studija i Odeljenja za socijalnu politiku i socijalni rad. Odeljenje se bira prilikom upisa. Tokom studija studenti su obavezni da prate vežbe i predavanja kako bi overili semestre i godine, a pored toga, da bi izašli na ispit moraju da ispune i tzv. predispitne obaveze u vidu kolokvijuma, testova ili seminarskih radova. Broj ispita u toku četvorogodišnjih studija zavisi od smera i kreće se između 31 i 35. Ispiti se polažu pismeno, usmeno i/ili praktično. Ispitni rokovi su januarski, aprilski, junski, septembarski i oktobarski. Uslov za upis u narednu godinu studija određen je zakonom.

Službe i servisi:
Dekanat Fakulteta se nalazi u sobi 16, na I spratu tel: 3092-806.
Dekan je prof. dr Milan Podunavac.
Prodekan za nastavu prof. dr Ilija Vujačić.
Studentska služba se nalazi u prizemlju, soba 3, tel: 3092-901. Rukovodilac službe je g-din Nedeljko Gašić. Radno vreme četiri šaltera na kojima studenti mogu dobiti sve informacije u vezi sa režimom studija, dobiti potvrde o studiranju i predati konkursnu dokumentaciju za kredit, stipendiju ili mesto u domu, je od 11-13 časova.
Fakultet poseduje biblioteku sa impozantnim fondom, 103.000 jedinica od kojih je 60.000 knjiga. Na raspolaganju studentima je i čitaonica u sklopu biblioteke sa 115 mesta. Biblioteka se nalazi u prizemlju - levo, radno vreme je od 8-19 časova svakoga dana.
Skriptarnica sa fotokopirnicom se nalazi kod ulaza u zgradu (sa leve strane) i radi svakog dana od 9-14 časova.
Studenti FPN-a mogu da koriste i kompjuterski kabinet sa 50 računara i stalnom Internet vezom, kao i radio i TV studio.

Studenti:
Na Fakultetu deluju Savez studenata i Studentska unija kao sindikalne studentske organizacije koje se brinu o zaštiti studentskih prava i interesa i koje predstavljaju studente pred rukovodstvom fakulteta. Pored toga, ove organizacije nastoje da obezbede i bogat kulturno-zabavni život i druge vannastavne aktivnosti. U sklopu Saveza studenata nalazi se i sportska sekcija. Savez je na II spratu, soba 51, tel: 3092-944, a SUFPN se nalazi se na II spratu, soba 45, tel: 3092-943. Na fakultetu je aktivan i Klub UN, kao i redakcija studentskog lista Politikolog.
Izvor: http://www.vodickrozbu.com/univerzitet/fakulteti3.htm#1

Нема коментара: