Creators of the blog are:

Hello to all, and

субота, 22. март 2008.

Najbolji univerziteti u Evropi i svetu

Univerzitet Harvard (Harvard University) je privatni univerzitet u gradu Cambridgeu SAD. Osnovan godine 1636, Harvard je najstarija akademska institucija koja još uvek deluje u Sjedinjenim Državama. Predstavlja jedan od osam univerziteta koji čine elitni Ivy League.
Institucija je nazvana Harvard College 13.3.1639, prema svom prvom donatoru, mladom svešteniku po imenu John Harvard. Kao osoba koja je diplomirala na Emmanuel Collegeu u Engleskoj, John Harvard oko četiri stotine knjiga iz svoje zbirke ostavlja, kao osnovu za biblioteku budućeg koledža, zajedno s polovinom svog bogatstva koje je iznosilo nekoliko stotina funti. Najstarije službeno spominjanje Harvarda, kao "univerziteta" umesto "koledža", datira iz novog Ustava Massachusettsa iz 1780.
Charles William Eliot je kao predsednik Harvarda u svom mandatu 1869-1909 radikalno izmenio Harvard u moderni istraživački univerzitet. Eliotove reforme su uključivale izborne kurseve, manje razrede i prijemne ispite. Harvardski model je bitno uticao na sistem američkog obrazovanja, i na koledžima i na univerzitetima.
Godine 1999. Radcliffe College, stvoren 1894. kao deo "Harvard Annexa" za žene, formalno se spojio s Univerzitetom Harvard, postavši Radcliffe Institute for Advanced Study.
Zbirka knjiga u Harvardskoj biblioteci sadrži više od 15 miliona primeraka, što je čini četvrtom od pet "mega-biblioteka" na svetu, (ispred British Library, Kongresne biblioteke, francuske Bibliothèque Nationale, a ispred New York Public Library). Harvard raspolaže sa budžetom od 29,2 milijardi $ (2006). Druga je po veličini od svih besprofitnih organizacija, iza Bill & Melinda Gates Foundation).
Harvard se smatra jednim od najelitnijih univerziteta u SAD. Godine 2007. U.S. News & World Report je Harvard rangirao na drugo mesto u SAD, iza Univerziteta Princeton.

Izvor: Wikipedia



Нема коментара: